Programmaplan

Samenleving

Wat hebben we bereikt?

De transformatie waar we als gemeente voor staan is een langdurig traject. Vraagstukken bekijken we niet alleen vanuit afzonderlijke wetten als de Jeugdwet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning of Participatiewet. Het draait in het sociaal domein immers om meer dan alleen deze drie wetten, onder andere onderwijs, sociale veiligheid, schuldhulpverlening en gezondheid. Het gaat om een integrale aanpak van problemen samen met onze partners in de regio, in het belang van onze inwoners. Het sociaal domein is dusdanig complex en omvangrijk dat we beseffen dat onze aanpak en oplossingen niet van vandaag op morgen gerealiseerd kunnen zijn, maar waar we met consistent beleid aan blijven werken.

Daarnaast is er een financiële urgentie; de hoge (stijgende) zorgkosten in het sociaal domein zijn niet houdbaar. Als we ervoor willen zorgen dat ondersteuning in de toekomst voor inwoners beschikbaar blijft, is verandering en vernieuwing noodzakelijk. Inwoners krijgen een grotere eigen rol en verantwoordelijkheid. Gemeenten dragen daaraan bij door het stimuleren van de eigen kracht, zelfredzaamheid, participatie en vitaliteit van inwoners. Tevens door te investeren in preventie, nabije ondersteuning en voldoende ruimte voor innovaties. Vroegsignalering is hierbij belangrijk: hoe eerder we problemen kunnen ondervangen hoe groter "de winst".

De komende jaren wordt de samenwerking tussen de gemeenten Leudal, Nederweert en Weert (Midden-Limburg West) voortgezet. Hiermee willen we met gemeenschappelijk beleid nog beter inspelen op de ontwikkelingen die op ons afkomen, zodat we blijven voldoen aan de behoeftes van onze inwoners. De samenwerking met Midden Limburg Oost en Noord-Limburg zullen wij ook versterken. Enerzijds omdat ons dit wordt opgelegd en anderzijds om kostenefficiënt en kwaliteit effectief te werken.

Regionaal Beleidsplan Sociaal Domein 2020-2023 en het Uitvoeringsplan Sociaal Domein 2020-2021
De gemeenteraad stelde in november 2019 het Regionaal Beleidsplan Sociaal Domein 2020 tot en met 2023 vast. Met dit plan zijn de visie, maatschappelijke effecten en de doelen voor de komende jaren vastgesteld. In het Uitvoeringsplan Sociaal Domein staat hoe we de komende jaren werken aan de doelen uit het beleidsplan. De thema’s die in dit uitvoeringsplan aan de orde komen dragen daaraan bij.

Met het 2-jarige uitvoeringsplan maakten we in 2020 en 2021 stappen in het bereiken van de volgende doelen:

  • Vergroten van de zelfredzaamheid van inwoners;
  • Meer mensen doen mee, inclusieve samenleving;
  • Beter passende duurzame oplossingen voor inwoners;
  • Meer zelfredzame maatschappij.

Het uitvoeringsplan wordt in 2022 geëvalueerd en de activiteiten voor 2022 en 2023 worden opnieuw bepaald.

Programmaplan Midden-Limburg West
De regio Midden- Limburg West heeft in gezamenlijkheid een Regionaal programmaplan vastgesteld om de ambities op het gebied van Wmo en Jeugdhulp te realiseren door een intensievere en meer gestructureerde samenwerking van de gemeenten Nederweert, Weert en Leudal. Aanleiding was dat een aantal belangrijke randvoorwaarden ontbraken om de nieuwe verwerving per 1 januari 2022 in zijn geheel te laten ingaan en een aantal aanbestedingen zijn daarmee uitgesteld. In juli 2021 is de gemeenteraad geïnformeerd over het Regionaal programmaplan en de financiële gevolgen daarvan.

Totaal programma

Samenleving

(bedrag x 1.000)

Primitieve begroting 2021

Begroting na wijziging 2021

Geboekt 2021 t/m periode

Realisatie - begroting

Lasten

36.931

45.048

43.970

-1.078

Baten

-6.016

-12.965

-13.112

-147

Mutatie reserves

0

-455

122

577

Deze pagina is gebouwd op 06/28/2022 14:45:18 met de export van 06/28/2022 14:35:16