2.4.6 Zelfredzaamheid
Preventie Jeugd
Kansrijke Start
In 2021 stelden de colleges van Noord- en Midden- Limburg het uitvoeringsplan/actieprogramma Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg 2020-2026 vastgesteld. Ook is een convenant afgesloten waarmee door middel van het maken van keten- en samenwerkingsafspraken tussen het medische en het sociale domein de coalitie Kansrijke Start is geformaliseerd. Inhoudelijk wordt beoogd dat gemeenten en partijen in het medische en het sociale domein gezamenlijk een samenhangende (keten)aanpak neerzetten met als doel meer kinderen een goede start te geven. Hiermee is de aanpak van kansrijke start structureel geborgd.
Nu Niet Zwanger
Nu Niet Zwanger ondersteunt mensen in kwetsbare omstandigheden (onder andere psychiatrische problematiek, verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid, loverboyproblematiek) bij het maken van een bewuste keuze over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. Onbedoelde zwangerschappen met vaak schrijnende gevolgen voor het kind en de ouders. De begeleiding is actief, en begint met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
Het programma draagt bij aan de transformatie van de jeugdhulp en het maatschappelijk domein in zijn geheel, namelijk de beweging richting preventie en daarmee het voorkomen dat zware/dure zorg nodig is. De colleges in Noord- en Midden-Limburg hebben in 2021 besloten dit programma structureel te borgen.
Voorzorg
Voorzorg is een opvoed-, leefstijl-, gezondheids- en ontwikkelingsondersteuningsprogramma, gericht op jonge vrouwen tot 25 jaar die zwanger zijn van hun eerste kind en weinig of geen opleiding hebben genoten. Zij krijgen preventieve verpleegkundige ondersteuning tijdens hun zwangerschap en de eerste twee levensjaren van hun kind. Voorzorg bestaat uit een intensief schema van huisbezoeken uitgevoerd door speciaal daar voor opgeleide jeugdverpleegkundigen met ervaring in de Jeugdgezondheidszorg. De belangrijkste doelstellingen van Voorzorg zijn:
- primaire preventie van kindermishandeling en ernstige ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen;
- verbetering van het zwangerschaps- en geboorteproces voor moeder en kind;
- verbetering van de gezondheid en ontwikkeling van het kind;
- verbetering van de persoonlijke ontwikkeling van de moeder en haar mogelijkheden voor opleiding en werk, zodat zij meer kan betekenen voor haar kind.
De colleges in Noord- en Midden- Limburg hebben besloten ook dit programma structureel te borgen.
Buurtgezinnen
Buurtgezinnen heeft tot doel ouders weer op adem laten komen en ervoor te zorgen dat kinderen zich positief blijven ontwikkelen. De stichting die met behulp van vrijwilligers dit vormgeeft doet dat door gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) te koppelen aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders met een groot hart die graag wat willen doen voor een ander gezin.
In 2021 is de pilot geëvalueerd. Uit deze evaluatie is gebleken dat:
- Buurtgezinnen bijdraagt aan het versterken van het preventieve beleid en eigen kracht van gezinnen.
- Buurtgezinnen verwijst actief door naar bestaande ondersteuningsmogelijkheden
- Buurtgezinnen wordt door diverse aanbieders genoemd als een goede afschalingsmogelijkheid van professionele hulpverlening.
- Buurtgezinnen wordt door het CJG-ML gezien als een goede interventie om professionele hulpverlening te voorkomen, te versterken en af te bouwen.
Op basis van deze evaluatie hebben de colleges in Midden-Limburg West besloten om buurtgezinnen structureel in te zetten.