Wat hebben we ervoor gedaan?
Maatregelen in de openbare ruimte tegen klimaatverandering vallen uiteen in diverse deelfacetten, van mobiliteitsmaatregelen, tot vergroening / biodiversiteit, maar ook het tegengaan van afval en de verduurzaming van de gemeentelijke organisatie.
Openbare ruimte
In het kader van de Kaderrichtlijn Water (KRW) wordt door het afkoppelen van regenwater meer ruimte voor water gerealiseerd. Wij koppelen verhard oppervlak in de openbare ruimte daarom af.
Onder andere de Vlasstraat, Doctor Poelslaan, Pastoor Van Crugtenlaan en een gedeelte van het fietspad langs Op de Bos in Heythuysen en Brümkeshof, Haffmanstraat en de Bosstraat in Heibloem zijn aangepakt. Dit heeft geresulteerd in ca. 26.000 m² afgekoppeld oppervlak. Om particuliere huishoudens te stimuleren ook hun regenwater af te koppelen is in 2021 wederom een gemeentelijke subsidie ter beschikking gesteld. Dit heeft geresulteerd in ca. 8.000 m² afgekoppeld verhardoppervlak.
Om klaar te staan voor toekomstige uitdagingen als gevolg van klimaatverandering en dit een gemeentegrens overstijgende aangelegenheid is, steken wij sterk in op de samenwerking in de regio’s Limburgse Peelen en Venlo-Venray. In deze samenwerking zijn al meerdere projecten gerealiseerd onder andere het Waterketenplan en het grondwatermeetnet.
Deelmobiliteit
In 2021 heeft de gemeente Leudal de eerste twee elektrische auto’s in gebruik genomen. Naast dat deze gebruikt kunnen worden voor dienstreizen is het de bedoeling om deze ook in te zetten voor een pilot voor autodeling.
Afval
Met het vaststellen van het nieuwe beleid met betrekking tot de afvalinzameling is koers gezet naar het uiteindelijke doel: de reductie van restafval naar 100 kg restafval per inwoner in 2023 en zelfs 80 kg restafval per inwoner uiterlijk in 2025.
Door onder andere de inzamelfrequentie van het restafval te verlagen naar één keer per vier weken, de ingevoerde afrekening per keer dat inwoners de restafvalcontainer aan de straat zetten en de toepassing van communicatie en diverse flankerende maatregelen, is gebleken dat de inwoners van Leudal meer bewust zijn als het gaat om het scheiden van afval. In de voorbereiding op het nieuwe afvalbeleid is gebleken dat 8.500 ruilingen (van de 15.000 huishoudens) van minicontainers heeft plaatsgevonden.
Ook ondernemers werken bewust aan een omslag naar afvalreductie. Circa 30 bedrijven namen deel aan een project van Keyport om afval van het ene bedrijf in te zetten als grondstof voor het andere in het kader van circulaire economie. Denk aan het scheiden van koffiedrab die gebruikt wordt voor de kweek van bijvoorbeeld oesterzwammen. De koffiedrab is dan geen afvalstof meer, maar een grondstof voor een ander.