Wat hebben we ervoor gedaan?
Koersdocument interactief werken
In 2021 hebben we bereikt dat interactief werken is opgenomen in zowel beleidsontwikkeling, de uitvoering, als in de behandeling van initiatieven vanuit de samenleving (burgerinitiatieven). In de opgaven, thema’s en programma’s is er bewust aandacht voor de juiste partijen die vertegenwoordigd zijn of zouden moeten zijn en ook voor de rol die deze partijen hebben in de verschillende fasen van het proces.
De termen vanuit het koersdocument interactief werken, denk aan treden in de participatieladder, meervoudige overheidsrollen en stakeholderanalyse zijn geborgd in de aanpak van thema’s, ontwikkeling, projectmatig werken en uitvoering van beleid.
Dorpsplatforms
Een belangrijke partij voor de leefbaarheid in de kernen zijn de dorpsplatforms. In verschillende bijeenkomsten met de dorpsplatforms is in 2021 gezamenlijk gewerkt aan een nieuwe manier van samenwerken, van elkaar leren en samen ontwikkelen. De collectieve samenwerking tussen dorpsplatforms, ambtenaren en bestuur word opnieuw vormgegeven, door gezamenlijk duiding te geven aan de termen Participatie, Communicatie en Partnerschap.
Thema’s die door de dorpsplatforms belangrijk worden gevonden, lichten we uitgebreid toe in de vorm van (digitale) themasessies in 2022. Dit betekent concreet dat we actief in gesprek met de dorpsplatforms, de verbinding zoeken tussen collega projectleiders en/of beleidsadviseurs (die over het desbetreffende thema gaan) en de daarbij behorende portefeuillehouder. In 2021 hebben we twee themasessies georganiseerd, in de praktijk komt het erop neer dat dorpsplatforms informatie krijgen over een thema, dat men onderling in gesprek gaat over elkaars werkwijze en vragen en ze ook direct in contact komen met de portefeuillehouder. Op deze manier zorgen we gezamenlijk voor meer zichtbaarheid en het vieren van successen. Ook uniformer werken in de verschillende processen en opgaven krijgt door deze dialoog meer vorm.
Participatie bij uitvoeringsplannen
Bij de vorming van beleid of het opstellen van uitvoeringsplannen is voor participatie een belangrijke rol weggelegd, denk aan het vormgeven van de uitvoering van het accommodatiebeleid of de beleidsontwikkeling op het gebied van de energietransitie, waarbij de inwoners worden gestimuleerd om zelf met initiatieven te komen (participatie in haar uiterste vorm - cocreatie). Participatie is altijd maatwerk. De opgave bepaalt de mate van participatie, welke stakeholders er worden betrokken en welke rol zij hebben in het proces.
Online participatie platform
Een online participatie platform dat ervoor kan zorgen dat we meerdere doelgroepen bereiken maar ook een groter bereik hebben, is nog niet gerealiseerd in 2021. Dit krijgt de aandacht als onderdeel van het nog vast te stellen participatiebeleid in 2022. Het participatiebeleid is opgesplitst in twee fasen. Fase 1 omvat het verplichte deel vanuit de Omgevingswet, in de tweede fase van dit beleid zal overheidsparticipatie meer aandacht krijgen.
Lokale democratie
De in 2021 voorgenomen quickscan lokale democratie is niet uitgevoerd vanwege de samenloop met het proces van de totstandkoming van de strategische visie. De scan wordt op een ander nog te bepalen tijdstip opnieuw ter hand worden genomen.