Samenwerking

Samenwerking regionaal, nationaal en internationaal

Wat hebben we ervoor gedaan?

Samenwerking Landelijk
Op de verschillende beleidsterreinen en integraal wordt samengewerkt met onder andere VNG, VPNG ( vereniging projectmanagement Nederlandse Gemeenten) en P10. De komst van de nieuwe Omgevingswet vraagt ook om samenwerking met landelijke partijen om kennis te delen, van elkaar te leren en gezamenlijk te ontwikkelen. Denk aan de uitvoering van de Nationale Omgevingsvisie door samenwerking met Rijk, waterschappen, provincie en gemeenten binnen De Peel. Dit gebied is als Agrifood-cluster een belangrijke motor voor de Nederlandse economie en door haar omvang een brandpunt van transitie-opgaven: kringlooplandbouw en klimaatadaptatie (grote droogteproblematiek) en energie. Door gezamenlijk op te trekken in een interbestuurlijk programma wordt aan deze opgaven gewerkt.

Samenwerking Midden Limburg
De periode 2019/2020 is gebruikt om de samenwerking in het kader van SML met elkaar te evalueren. In 2021 is een nieuwe koers bepaald die is vastgelegd in de notitie SML 2.0 ‘Met focus en op maat’.
Concreet zijn we aan de slag gegaan langs vier lijnen:

  1. We gaan door met wat goed gaat.
  2. We onderzoeken de intensivering van de samenwerking met Noord-Limburg.
  3. We kiezen voor twee projecten, te weten
  • Integrale aanpak van transities in ruimtegebruik en landschap. We ontwikkelen een integraal maatregelenpakket voor klimaat, energie en natuur.
  • Internationale werknemers. We vullen de integrale opgaven die voorkomt uit de provinciale stuurgroep internationale werknemers in. De opgave komt voort uit een veranderende demografie. De opgave begint met huisvesting.

Belangrijke verandering in het kader van de doorstart van SML is het nieuw samengestelde Netwerkberaad. Voorheen bestond dit uit de burgemeesters, nu ook uit wethouders. De door de gemeenten in 2015  bij de start van SML gesloten bestuursovereenkomst is op onderdelen geactualiseerd en afgestemd op het koersdocument SML 2.0 en de nieuwe werkwijze.
De voornaamste wijziging is dat de nota ‘Midden-Limburg, verbindend hart van Limburg’ (regioparagraaf POVI) is toegevoegd als basis voor de samenwerking.

Investeringsagenda Midden-Limburg
Om uitvoering te geven aan onze gezamenlijke visie, onze slagkracht te vergroten en beweging te krijgen in de grote transities is in 2021 het plan opgevat om te komen tot een Investeringsagenda Midden-Limburg.

Een (nieuwe) Investeringsagenda die:

  • Inspeelt op de rol en functie van onze regio;
  • Rekening houdt met de gevolgen van de corona;
  • Een goede kapstok heeft en biedt om tot een samenhangende, integrale aanpak te komen;
  • Bestaand beleid, bestaande wensen en voornemens koppelen aan nieuwe ideeën en inzichten;
  • Uitgaat van optimale inzet van bestaande middelen en een slimme verbinding daarvan als co financiering met budgetten van andere overheden;
  • Inspeelt op de actuele werkelijkheid van thuiswerken, klimaat, circulariteit, biodiversiteit;
  • Ambities vertaalt naar concrete projecten en uitvoering met een bijbehorend tijdpad;
  • Programmatisch van opzet is;
  • Financieel vertaald is in ramingen van budgetten die nodig zijn;
  • Overtuigend is in de zin dat partner-overheden op basis daarvan willen mee-investeren.

Afgelopen maanden is samen met een aantal partnerorganisaties in Midden-Limburg
(Keyport, Ons Waardevol Cultuur Landschap (WCL), Ontwikkelingsmaatschappij Midden-
Limburg (OML), Platform Vitale Landbouw en Taskforce Corona Midden-Limburg), de
concept-Investeringsagenda Midden-Limburg opgesteld.

De agenda is opgesteld langs drie lijnen van de regionale visie: 'Het verbindend hart van
Limburg'.

  1. Werken aan een duurzaam en klimaatbestendig Midden-Limburg;
  2. Werken aan een toekomstbestendige economie (circulair);
  3. Werken aan een gezonde en aantrekkelijke woonomgeving voor Midden-Limburg.

Samen met de bovengenoemde partnerorganisaties is een agenda opgesteld die uiteenlopende terreinen bestrijkt: van Wonen, Economie, Mobiliteit & Infra tot Landbouw, Natuur en Landschap, Recreatie & Toerisme en Energie. Met behulp van een 30-tal businesscases zijn acties en maatregelen beschreven die samen de welvaart in onze regio een impuls moeten geven.

De Investeringsagenda Midden-Limburg strekt zich uit over de periode 2022-2032 en heeft een uitgesproken dynamisch karakter: de agenda wordt periodiek geactualiseerd, nieuwe businesscases worden toegevoegd en de voortgang wordt nauwgezet gemonitord en geëvalueerd. Becijferd is dat met de agenda een investering van meer dan € 100 miljoen is gemoeid.

De agenda beoogt -naast een samenhangende en op synergie gerichte aanpak- een propositie te zijn met behulp waarvan andere partijen worden uitgenodigd mee te investeren. Het overleg daarover met de provincie is gaande; ook op rijksniveau (budget Regiodeals) en dat van de EU liggen er kansen.

Samenwerking lokaal
In 2021 zijn er flinke stappen gezet in de collectieve samenwerking met dorpsplatforms, maar ook met ondernemers in de vorming en uitvoering van ons beleid. Ook lokale netwerksamenwerkingen zoals Bedrijveninvesteringszone, centrummanagement en dorpsplatforms krijgen steeds meer een rol in de ontwikkeling en uitvoering van ambities.

Wat heeft dat gekost?

Samenwerkingsverbanden

(bedrag x 1.000)

Primitieve begroting 2021

Begroting na wijziging 2021

Geboekt 2021 t/m periode

Realisatie - begroting

Lasten

Bestuurlijke samenwerking

162

156

156

0

Baten

Bestuurlijke samenwerking

0

0

0

0

Mutatie reserves

0

0

0

0

Deze pagina is gebouwd op 06/28/2022 14:45:18 met de export van 06/28/2022 14:35:16